Schoenen/sokken

Schoeisel
Wandelschoeisel moet aan enkele eisen voldoen. De schoenen moeten ingelopen zijn en soepel en gemakkelijk (niet te strak) zitten. Uw voeten zwellen namelijk iets op na een tijdje lopen. Oneffenheden aan de binnenkant of kapot binnenwerk zijn uit den boze. Dikke zolen voorkomen dat u na enkele uren wandelen ieder steentje voelt.
De moderne sportschoenen zijn heel geschikt, zolang het droog blijft. Bij flinke regen of plassen heeft u echter snel natte voeten. Het beste kunt u naar een goede sportzaak gaan met gespecialiseerd personeel. Neem uw oude schoenen mee, want deskundig personeel kan daaraan uw loopstijl aflezen en u goed adviseren over de schoenen en materialen die het beste bij u passen. Bij (wandel)schoenen moet niet alleen gelet worden op de lengte van de schoen; de breedte en de hoogte zijn net zo belangrijk. Het moet precies passen en u moet uw voet er goed in kunnen afwikkelen. Koop schoenen die passen bij uw behoefte en koop ze zeker niet te zwaar.

Wandelschoenen zijn ingedeeld in vier categorieën:

  • Categorie A:  voor gebaande wegen
  • Categorie B:  voor meerdaagse tochten met bepakking
  • Categorie C:  voor zware tochten in het hooggebergte
  • Categorie D:  voor extreme ijstochten en expedities.

Sokken
Helaas wordt de aankoop van dure wandelschoenen te vaak teniet gedaan door het dragen van verkeerde sokken. De keuze van sokken is erg belangrijk. Kies voor wol, badstof of katoen zónder naden of stoppen en van niet te grove structuur. Kleine naden kunnen eventueel, als u de sokken binnenstebuiten draagt. Ook is het belangrijk dat de sokken na het wassen zacht zijn. Goede sokken helpen blaren voorkomen!

Zweetvoeten
Zweetvoeten kunnen (zoveel mogelijk) worden voorkomen door de huid van uw voeten te harden door dagelijks enkele minuten een koud voetbad te nemen. Smeer ook uw voeten enkele weken dagelijks in met kamferspiritus. Dit voorkomt niet alleen zweetvoeten maar ook de kans op blaren.
Smeer tot slot vóór het wandelen uw voeten in met talkpoeder of speciaal voetpoeder om het vocht te absorberen (niet teveel gebruiken).