Wandeldag 2


12, 20, 30, 40 en 50 km: lopen vanaf Paleis Het Loo -> Koningslaan -> uitgang Pijnboomlaan -> Berg en Bos
Zodra u bij Paleis Het Loo links de statige Koningslaan oploopt zet u een enorme stap terug in de tijd. De dikke eiken langs de Koningslaan dateren uit 1684, toen een begin werd gemaakt met de bouw van Paleis Het Loo. Direct naast het paleis komt u door een groot statig hek. Hier begint Paleispark Het Loo, onderdeel van Kroondomein Het Loo. Al vrij snel ziet u links en rechts jonge eiken tussen de oude reuzen staan. Deze zijn in de periode 2010-2014 geplant ter vervanging van de beuken, die in de loop der eeuwen de overhand begonnen te krijgen. De omstandigheden voor deze jonge eiken waren en zijn niet optimaal, waardoor een aantal het niet overleeft.
Direct na het hek lopen twee kleine asfaltwegen rechts naar een ander statig hek met twee herten op de toegangszuilen. Dit is de ingang naar Het Oude Loo, een vroeg 15e eeuws kasteel. Met de aankoop van dit kasteel door Prins Willem III begint de geschiedenis van Het Loo onder de Oranjes. Vanaf de Koningslaan kunt u tussen de bomen door een glimp opvangen van het kasteel. Het park rond Het Oude Loo is geopend in de maanden april en mei. Na ongeveer 500 meter ziet u links een groot grasveld, de Hertenkamp. Hier lopen 35 damherten. Dit is een grote attractie voor kinderen, want zij mogen door de Hertenkamp lopen en de damherten voeren.
Na de Hertenkamp komt u door een ander statig hek met links de woning van de beheerder. Dit was vroeger de ingang tot het Paleispark. Nadat u dit hek bent gepasseerd, gaat u links af richting de Amersfoortseweg. Daar verlaat u het gebied van Kroondomein Het Loo, gemarkeerd door twee bruine zuilen.

20, 30, 40 en 50 km: lopen vanaf -> Koningslaan -> Boerderijweg -> uitgang Wiesel
Na 500 meter op de Koningslaan (zie hierboven) gaat u rechtsaf de grindweg op. Dit is de Boerderijweg. Deze loopt slingerend door een deel van het park waar de sprengen (gegraven waterlopen) ontspringen. Het feit dat hier water aan de oppervlakte komt, was vroeger de belangrijkste reden voor bewoning en voor de bouw van Het Oude Loo. Na 700 meter ziet u rechts een grasland en links een vijver met een klein huisje. Dit is de forellenvijver. Hier werd vroeger forel gekweekt voor de bewoners van het paleis. Bij deze vijver wordt regelmatig het ijsvogeltje waargenomen. Vervolgens heeft u links ook een groot gras/graanveld en rechts een woning in de Mecklenburgstijl; dit is het Jagershof. Het Jagershof is een dienstwoning van Kroondomein Het Loo. Achter het Jagershof ligt nog een huisje. Dit waren vroeger de hondenhokken.
Na het Jagershof is een kruising van grindwegen. Hier dient u rechts af te slaan. Na ongeveer 350 meter heeft u links de Oude Schietbaan en iets verder rechts het Paardenkerkhof. Op deze begraafplaats liggen zowel paarden als honden van de Koninklijke familie. Na de schietbaan houdt u links aan. Twee honderd meter verder gaat u links af de beukenlaan in. Links en rechts ziet u een bos met veel dood hout; dit is bosreservaat. U gaat op een gegeven moment de Kanonsbrug over. Kort na de brug ligt links in het bos een wildweide verscholen. Hier staat soms een ree. Nog verder komt u uit bij de Ronde Vijver. U gaat als het ware rechtdoor. Na ongeveer 700 meter komt u uit bij een vorksplitsing. Hier moet u rechts aanhouden, ook na 100 meter als u op de Wieselse Grindweg uitkomt. U loopt vervolgens door de witte slagboom de grindweg op richting noorden. Achter de slagboom eindigt het Paleispark.
U betreedt een ander onderdeel van Kroondomein Het Loo. U wordt verzocht hier niet van de route af te wijken, links en rechts is rustgebied voor de dieren. Na het wildrooster ziet u links in het half open terrein met lariksbos een aantal oude kogevangers liggen.
Uiteindelijk komt u op een groot kruispunt van vier grindwegen, de Wieselseweg, Niersenseweg en Wieselse Grindweg. Schuin rechts ligt de woning van de faunabeheerder. Hier gaat u naar rechts het wildrooster over en verlaat u Kroondomein Het Loo.

50 km: Wildweg -> Hertenkamp -> Gortel -> De Barnt -> Elburgerweg ->Rollekoot
Vanaf de Wildweg gaat u het gebied van De Hertenkamp in. Hier liggen op verschillende plaatsen grafheuvels, die onderdeel uitmaken van een noordoost-zuidwest lopende grafheuvellijn. Bij een aantal van deze grafheuvels zit een metalen zuil in de grond die omhoog getrokken kan worden. In deze zuil staat informatie over de grafheuvel en/of de periode waaruit deze dateert. De wandelroute loopt langs een redelijk aantal van deze grafheuvels. De Hertenkamp is een bosgebied met relatief veel niet-inheemse boomsoorten. Het hoofddoel is hier houtproductie, zonder de natuur en recreatiefunctie uit het oog te verliezen. U ziet hier relatief veel douglas, Amerikaanse eik en fijnspar staan. Deze worden ook beheerd volgens het “natuurvolgend beheer” principe: alleen selectieve kap en in principe alleen natuurlijke verjonging die spontaan opkomt. Het worden structuurrijke bossen, waarin plaats is voor een verscheidenheid aan soorten.
Aangekomen in Gortel, een oud Veluws buurtschap, valt het open landschap op met graslanden en graanvelden. Hier worden de graslanden verschraald en het graan biologisch geteeld met als doel meer diversiteit te krijgen.
Na Gortel buigt de route naar het zuiden af door De Barnt. Bij de Elburgerweg aangekomen buigt u weer af naar het oosten, De Rollekoot in. Zodra u bij een heideveld aankomt kunt u uitkijken naar grafheuvels, die zich rond en op de heidevelden van de Rollekoot bevinden. Als u rond de eerste heide loopt ziet u in de noordoostelijke hoek een hoge heuvel. Dit is de Galgenberg. De naam zegt voldoende over de geschiedenis hiervan. Op deze heidevelden wil nog weleens een ree lopen, zeker in deze tijd van het jaar. Bij de parkeerplaats aan de Gortelseweg ligt ook een grafheuvel.