Historie

Geschiedenis Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn

1954 – 2003
De eerste door de Nederlandse Wandelsport Bond georganiseerde Vierdaagse ging in 1954 van start vanuit het Bosbad in Apeldoorn. De volgende zes keer werd gestart vanuit de Eierhal, waarna in de jaren 1961 tot en met 1963 La Bordelaise als startplaats gold. In 1964 is eenmalig vanuit de Eurobeurs gestart, waarna van 1965 tot en met 1985 Schouwburg Orpheus de vaste start- en finish locatie werd.
In de periode van 1986 tot en met 1993 was De Canadian Club midden in het centrum van Apeldoorn hét hart van de Vierdaagse. Doordat deze accommodatie gesloopt werd, moest een nieuwe locatie gezocht worden. En zo kwam de Vierdaagse in 1994 weer terug bij Schouwburg Orpheus, van waaruit werd gestart tot en met de ‘gouden’ editie in 2003.

2004 – heden
Door verbouwing en uitbreiding van de Schouwburg Orpheus moest in 2004 weer naar een andere locatie gezocht worden. Na veel overleg en na diverse plaatsen bekeken te hebben, viel de keuze uiteindelijk op de sportaccommodatie van vv Victoria Boys. Van meet af aan waren alle deelnemers het er over eens: dit is dé plek voor de Vierdaagse. Pal na de start gaan de parcoursen meteen de mooie natuur in. Er is bovendien voldoende gratis parkeergelegenheid aanwezig. De medewerking van Victoria Boys maakte de eerste aflevering meteen tot een groot succes. Aanleiding genoeg om in 2005 een verklaring op te stellen waarbij de NWB de intentie heeft uitgesproken de locatie van v.v. Victoria Boys ook in de toekomst te gebruiken voor de organisatie van dit Apeldoornse wandelsportevenement. Mede door de inzet van busvervoer van en naar station Apeldoorn, is de locatie voor iedereen goed bereikbaar. Het in de loop der jaren gestegen aantal deelnemers is goed te verwerken, hoewel de organisatie voor de verschillende afstanden maximale aantallen deelnemers heeft vastgesteld. Dit speciaal om het karakter van de Vierdaagse te behouden: het bieden van vier mooie wandelroutes door de schitterende natuur rondom Apeldoorn.
Sinds het opgaan van de NWB in de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) per 1 januari 2015 tekent  de Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn voor de organisatie van het evenement

Openingsceremonie
Doordat in de loop der jaren verschillende startlocaties gebruikt werden, is er ook het nodige veranderd op het gebied van de openingsceremonie. Vele jaren was deze ceremonie op maandagavond op het Marktplein in het centrum van Apldoorn. Daarna is ervoor gekozen de ceremonie te houden op maandagmiddag op het voorterrein van Schouwburg Orpheus, aansluitend op de aanmelding. Hierdoor waren meer deelnemers bij de opening aanwezig, omdat men er ‘s avonds niet speciaal voor terug hoefden te komen. Sinds de start bij v.v. Victoria Boys, is de opening op de maandagmiddag weer een gezellige bijeenkomst waar velen op blijven wachten. De laatste jaren is er geen officiële openingsceremonie meer, omdat maar wandelaars erbij aanwezig waren. De laatste jaren is er geen officiële openingsceremonie meer, omdat maar weinig wandelaars erbij aanwezig waren.

Een extra afstand
In 1996 heeft het hoofdbestuur besloten om naast de drie bekende afstanden van 30, 40 en 50 km per dag, een nieuwe afstand in te voeren van 20 km. In de jaren dat deze afstand nu georganiseerd wordt, neemt ruim 50% van de deelnemers op deze afstand deel. Enkele jaren geleden werd daar ook de afstand van gemiddeld 12 km per dag aan toegevoegd. De parcoursen van de Vierdaagse zijn mooi maar vaak ook behoorlijk pittig. Voor diegenen die de dagelijkse afstand van 30 km wat te zwaar wordt, is de 20 km een prima alternatief. Juist deze afstand geeft velen ook de mogelijkheid dagelijks op en neer te reizen, waardoor er geen hotel of pension geboekt hoeft te worden. En dankzij de starttijden voor deze afstand, is het ook per openbaar vervoer goed te doen.

De Internationale 4Daagse Apeldoorn is inmiddels een vast item voor veel wandelaars op hun jaarlijkse wandelsportkalender.